Dovolenka v Turecku
Vyberte si dovolenku aká Vám najviac vyhovuje a vychutnajte si tú správnu destináciu pre Vás a vašu rodinu. Dovolenka je zaslúžený oddych tak si vyberte to čo potrebujete a hľadáte.
Dovolenka
Dovolenky Exotika
Dovolenky
Základné údaje o dovolenke v Turecku
Všeobecné informácie
Rozloha: 780 580 km2
Dĺžka pobrežia: 7 200km
Najvyšší vrch: Ararat (5165 m)
Počet obyvateľov: 69 660 559 (v roku 2005)
Hlavné mesto: Ankara
Mena: Turecká líra (TL)
Vzdialenosť od Bratislavy: cca 1 680 km
Dĺžka letu: cca 2 hod. 30 min.
Časový posun: +1 hodina
Podmienky vstupu a pobytu Občania SR, ktorí sú držiteľmi turistického cestovného pasu musia mať pri vstupe do Turecka vízum. Vízum môže byť udelené na hraničnom priechode, na letisku, prístave pri vstupe do krajiny. Vízum môže byť tiež udelené na Veľvyslanectve Tureckej republiky v Bratislave. Cena víza udeleného na hraničnom priechode je 10 USD. Hoci pasové orgány Turecka prijímajú i platby v inej mene ako USD, z praktického hľadiska ZÚ odporúča slovenským občanom mať uvedenú sumu pripravenú vopred v USD. Platnosť víza udeleného na hraničnom priechode je 30 dní (nie 1 mesiac!) a neexistuje možnosť jeho predĺženia na území Turecka.
Zastupiteľský úrad Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Ankare, Turecko Atatürk Bulvari 245, Kavaklidere, 066 92 Ankara Tel: 0090-312 / 467 50 75 (76)
Klíma Počas hlavnej turistickej letnej sezóny vystupujú maximálne denné teploty bežne na 35-40 °C. Noci sú teplé a vhodné na príjemné prechádzky, pri ktorých teplota klesá na 20 °C.
Kuchyňa Turecká kuchyňa sa radí medzi najlepšie a najzdravšie na svete. Turecká kuchyňa vyniká výberom, vyváženými a vzájomne sa doplňujúcimi kombináciami a pestrou paletou chutí. Turecko čerpá z vlastných zásob veľké množstvo rýb a ďalších darov mora a výhodné klimatické podmienky prinášajú po celý rok hojnosť čerstvej zeleniny a ovocia. Zeleninové šaláty vám doporučujeme ochutiť nálevom z olivového oleja a citrónu alebo jogurtovým s cesnakom a mätou, ktorá blahodárne pôsobí na tráviace ústrojenstvo. Ovocie, je stálou súčasťou jedálneho lístka v hoteloch. Z mäsa je v tureckej kuchyni najrozšírenejšia baranina. Turecká baranina vám určite zachutí, pretože nie je tak tučná ako naša baranina, pretože ovce sa nechovajú v Turecku pre vlnu, ale pre mäso, a baranie mäso vonia bylinkami, ktorými ovce pasú. Plátky baraniny, odkrajované z úhľadného kužela na veľkom špíze, ktorý sa opeká nad ohňom, poznáte podľa vône už zďaleka. Čuchové bunky tiež príjemne podráždi vôňa morských rýb opekaných na ražni. V tureckej kuchyni sa hojne využíva mleté mäso, predovšetkým na köfte, podobné našim karbonátkom. K jedlu sa pije obyčajná voda a hoci s Tureckom spájame kávu, oveľa rozšírenejším nápojom je čaj, bez ktorého sa neobíde žiadne posedenie. Keď sa prechádzate uličkami miest, každú chvíľu sa okolo vás mihne čašník s podnosom čajových šálok. Bežná denná dávka sa pohybuje okolo desiatich šálok. Z alkoholických nápojov je najtypickejší raki, ktorý sa pripravuje z hrozienok a ochucuje anýzom. Podáva sa vychladený, obvykle zriedený vodou, čím získava bielu farbu. Dvíha náladu a rýchlo stúpa do hlavy.
Voda Voda tečúca z vodovodu nie je svojím zložením vhodná na pitie, doporučujeme preto používať zakúpenú pitnú vodu alebo minerálku a každé zakúpené ovocie starostlivo umyť.
Nákupy V Turecku sa na trhoch o cenách vyjednáva, ceny sú tu oveľa lacnejšie, zatiaľ čo v nákupných strediskách sú ceny vyššie, ale tovar kvalitnejší. Obchodníci vám ponúknu čaj, posadia vás na stoličku a o chvíľu sa cítite ako doma. Títo obchodníci sa neponáhľajú sa a sú pripravení vám splniť akékoľvek želanie. Kľudne prevrátia celý svoj stánok hore nohami, len aby vyhoveli a našli práve to, čo chcete.
Rozloha: 780 580 km2
Dĺžka pobrežia: 7 200km
Najvyšší vrch: Ararat (5165 m)
Počet obyvateľov: 69 660 559 (v roku 2005)
Hlavné mesto: Ankara
Mena: Turecká líra (TL)
Vzdialenosť od Bratislavy: cca 1 680 km
Dĺžka letu: cca 2 hod. 30 min.
Časový posun: +1 hodina
Podmienky vstupu a pobytu Občania SR, ktorí sú držiteľmi turistického cestovného pasu musia mať pri vstupe do Turecka vízum. Vízum môže byť udelené na hraničnom priechode, na letisku, prístave pri vstupe do krajiny. Vízum môže byť tiež udelené na Veľvyslanectve Tureckej republiky v Bratislave. Cena víza udeleného na hraničnom priechode je 10 USD. Hoci pasové orgány Turecka prijímajú i platby v inej mene ako USD, z praktického hľadiska ZÚ odporúča slovenským občanom mať uvedenú sumu pripravenú vopred v USD. Platnosť víza udeleného na hraničnom priechode je 30 dní (nie 1 mesiac!) a neexistuje možnosť jeho predĺženia na území Turecka.
Zastupiteľský úrad Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Ankare, Turecko Atatürk Bulvari 245, Kavaklidere, 066 92 Ankara Tel: 0090-312 / 467 50 75 (76)
Klíma Počas hlavnej turistickej letnej sezóny vystupujú maximálne denné teploty bežne na 35-40 °C. Noci sú teplé a vhodné na príjemné prechádzky, pri ktorých teplota klesá na 20 °C.
Kuchyňa Turecká kuchyňa sa radí medzi najlepšie a najzdravšie na svete. Turecká kuchyňa vyniká výberom, vyváženými a vzájomne sa doplňujúcimi kombináciami a pestrou paletou chutí. Turecko čerpá z vlastných zásob veľké množstvo rýb a ďalších darov mora a výhodné klimatické podmienky prinášajú po celý rok hojnosť čerstvej zeleniny a ovocia. Zeleninové šaláty vám doporučujeme ochutiť nálevom z olivového oleja a citrónu alebo jogurtovým s cesnakom a mätou, ktorá blahodárne pôsobí na tráviace ústrojenstvo. Ovocie, je stálou súčasťou jedálneho lístka v hoteloch. Z mäsa je v tureckej kuchyni najrozšírenejšia baranina. Turecká baranina vám určite zachutí, pretože nie je tak tučná ako naša baranina, pretože ovce sa nechovajú v Turecku pre vlnu, ale pre mäso, a baranie mäso vonia bylinkami, ktorými ovce pasú. Plátky baraniny, odkrajované z úhľadného kužela na veľkom špíze, ktorý sa opeká nad ohňom, poznáte podľa vône už zďaleka. Čuchové bunky tiež príjemne podráždi vôňa morských rýb opekaných na ražni. V tureckej kuchyni sa hojne využíva mleté mäso, predovšetkým na köfte, podobné našim karbonátkom. K jedlu sa pije obyčajná voda a hoci s Tureckom spájame kávu, oveľa rozšírenejším nápojom je čaj, bez ktorého sa neobíde žiadne posedenie. Keď sa prechádzate uličkami miest, každú chvíľu sa okolo vás mihne čašník s podnosom čajových šálok. Bežná denná dávka sa pohybuje okolo desiatich šálok. Z alkoholických nápojov je najtypickejší raki, ktorý sa pripravuje z hrozienok a ochucuje anýzom. Podáva sa vychladený, obvykle zriedený vodou, čím získava bielu farbu. Dvíha náladu a rýchlo stúpa do hlavy.
Voda Voda tečúca z vodovodu nie je svojím zložením vhodná na pitie, doporučujeme preto používať zakúpenú pitnú vodu alebo minerálku a každé zakúpené ovocie starostlivo umyť.
Nákupy V Turecku sa na trhoch o cenách vyjednáva, ceny sú tu oveľa lacnejšie, zatiaľ čo v nákupných strediskách sú ceny vyššie, ale tovar kvalitnejší. Obchodníci vám ponúknu čaj, posadia vás na stoličku a o chvíľu sa cítite ako doma. Títo obchodníci sa neponáhľajú sa a sú pripravení vám splniť akékoľvek želanie. Kľudne prevrátia celý svoj stánok hore nohami, len aby vyhoveli a našli práve to, čo chcete.