
Dovolenka v Chorvátsku
Vyberte si dovolenku aká Vám najviac vyhovuje a vychutnajte si tú správnu destináciu pre Vás a vašu rodinu. Dovolenka je zaslúžený oddych tak si vyberte to čo potrebujete a hľadáte.

Dovolenka
Dovolenky Exotika
Dovolenky

Základné údaje o dovolenke v Chorvátsku
Všeobecné informácie
Zemepisná poloha: Územie Chorvátska sa rozprestiera od vonkajších východných okrajov Álp na severozápade až po Panónsku nížinu a brehy Dunaja na východe. V strednej časti územia sa nachádza Dinárské pohorie a na juhu ho lemuje pobrežie Jadranského mora.
Rozloha: Pevninová časť má rozlohu 56.594 km2, a rozloha priľahlého mora je 31.067 km2. Počet obyvateľov: 4.437.460 obyvateľov
Národnostné zloženie: väčšinu obyvateľov tvoria Chorváti; národnostné menšiny tvoria Srbi, Slovinci, Maďari, Bosniaci, Taliani, Česi a iní.
Štátne zriadenie: Chorvátsko je parlamentná republika s viacerými parlamentnými politickými stranami.
Hlavné mesto: Záhreb (779.145 obyvateľov) je hospodárskym, dopravným, kultúrnym a akademickým strediskom krajiny.
Dĺžka morského pobrežia: 5835 km, z čoho je 4058 km dĺžka pobrežia ostrovov, morských útesov a brál.
Počet ostrovov, morských útesov a brál: 1185; najväčšími ostrovmi sú Cres a Krk; obývaných ostrovov je 47.
Najvyšší vrch: Dinara 1831 m/nm.
Podnebie: Chorvátsko sa vyznačuje troma podnebnými pásmami; vo vnútrozemí prevláda mierne tepla klíma, a na najviššich vrchoch snežná lesná klíma, podnebie kontinentálneho, čiastočne i horského rázu, zatiaľ čo pozdĺž jadranského pobrežia vládne príjemné stredozemné podnebie s veľkým počtom slnečných dní; suché a horúce letá, mierne a vlhké zimy. Priemerná teplota vo vnútrozemí krajiny: v januári -2 do 0°C, a niečo nižšia na najvačšiich nadmorských výškach, v auguste okolo 20 °C, a około 12 °C na najvyšších vrchoch. Priemerná teplota na pobreži: január 5 až 9 °C, august 22 až 25 °C; teplota mora v zime je 12 °C; teplota mora v zime je 12 °C, a v lete približne 25 °C.
Domáca mena: kuna (kuna = 100 líp). Valuty sa vymieňajú v bankách, v zmenárňach, na poštových úradoch, v cestovných kanceláriách, v hoteloch, šeky v bankách. Platobné karty: Takmer vo všetkých hoteloch, marínach, reštauráciách a obchodoch akceptujú platobné karty (American Express, Diners, Eurocard/Mastercard, Visa).
Kornati
Keď prídete na ostrovy Kornati možno vás v prvom momente zmätie ostrosť bielej kamennej krajiny s ukľudňujúcou modrou farbou mora, ktoré ukrýva nekonečné tajomstvá svojich obyvateľov. Avšak keď spoznáte tento prírodný fenomén, uvedomíte si, že sa vlastne fantasticky dopĺňajú. Výlet na Kornati bude v každom prípade významnou kockou v skladačke Vašej návštevy Chorvátska, pretože prechádzka ostrovmi bude zaujímavou prehliadkou minulosti a kornatská krása vás presvedčí, že tu príroda myslela na všetko. Nechajte si čas spoznať všetky krásy, ktoré skrývajú Kornat a kto vie, možno Vás táto divá krása podporí aby ste v sebe našli dávno zabudnuté hodnoty.
Národný park Plitvické jazerá
Plitivické jazerá patria medzi najkrajšie prírodné pamiatky v Európe. V roku 1979 UNESCO zaradilo Plitvice do zoznamu svetového prírodného dedičstva. Národný park Plitvické jazerá s celkovou rozlohou 266 km2 sa skladá zo 16 terasových jazier, vzájomné spojených vodopádmi a kaskádami. Prvé jazero je umiestnené v nadmorskej výške 636 metrov a posledné, 8 km južnejšie, sa nachádza vo výške 133 metrov. Najväčšia hĺbka jazera je 46 metrov a prírodným fenoménom Plitvíc je priehľadná voda v jazerách, ktoré dosahujú hĺbku viac ako 8 metrov.
Chorvátska gastronómia
Chorvátska gastronómia zvlášť na pobreží a na ostrovoch sa zakladá na tradícii prírodnej a zdravej stredozemskej stravy založenej na zeleninových jedlách s olivovým olejom, rybách mušliach, víne, kozom a ovčom syre a z ovocia je založená na citrusových plodoch, maraskách (prímorských višniach), figách, mandliach. Osobitosťou našej kuchyne je spôsob ktorým sa jedlá pripravujú a lekári ho oceňujú ako veľmi zdravý. Najmä zelenina sa varí na malom množstve vody a keď je hotová pridá sa olivový olej a posype sa bylinkovým korením ako je rozmarín, šalvia, bazalka a majorán. Ryba sa pripravuje na spôsob "brudet" (rybí guláš), na "lešo" (varí sa vo vode) alebo pečie na grile a mäso pečené pod pekom (pečené v uzavretej nádobe umiestnenej v žeravých uhlíkoch) získa jedinečnú chuť. Ako predjedlo sa ponúkajú rôzne druhy syrov, údený, nezrelý, alebo v oleji a podávajú sa s pršutom a olivami. Aj keď sa ako dezert odporúča čerstvé alebo sušené ovocie, koláče a cukrovinky sa pripravujú výhradne s ovocím a orechmi.
Chorvátske vína
Istria i Kvarner: vrbnička žlahtina, malvazija, chardonnay, merlot, teran, borgonja, muškat bijeli Severná dalmácia: primoštenski babić, drniški merlot, debit (popularno bijelo vino regije) Stredná a južná dalmácia: : dingač i postup, carsko i kneževo vino, potomje, pelješac, putniković, rukatac, sv. Ana, bolski plavac, bolski opolo, bogDeňuša, drnekuša, parč, mekuja, pelegrin, zlatan otok, pošip, maraština, grk, plavac, admiral, lastovska maraština, viška vugava, Prošek ako likérové víno alebo dezertné víno ktoré sa vyrába vo vinárniach.
Zemepisná poloha: Územie Chorvátska sa rozprestiera od vonkajších východných okrajov Álp na severozápade až po Panónsku nížinu a brehy Dunaja na východe. V strednej časti územia sa nachádza Dinárské pohorie a na juhu ho lemuje pobrežie Jadranského mora.
Rozloha: Pevninová časť má rozlohu 56.594 km2, a rozloha priľahlého mora je 31.067 km2. Počet obyvateľov: 4.437.460 obyvateľov
Národnostné zloženie: väčšinu obyvateľov tvoria Chorváti; národnostné menšiny tvoria Srbi, Slovinci, Maďari, Bosniaci, Taliani, Česi a iní.
Štátne zriadenie: Chorvátsko je parlamentná republika s viacerými parlamentnými politickými stranami.
Hlavné mesto: Záhreb (779.145 obyvateľov) je hospodárskym, dopravným, kultúrnym a akademickým strediskom krajiny.
Dĺžka morského pobrežia: 5835 km, z čoho je 4058 km dĺžka pobrežia ostrovov, morských útesov a brál.
Počet ostrovov, morských útesov a brál: 1185; najväčšími ostrovmi sú Cres a Krk; obývaných ostrovov je 47.
Najvyšší vrch: Dinara 1831 m/nm.
Podnebie: Chorvátsko sa vyznačuje troma podnebnými pásmami; vo vnútrozemí prevláda mierne tepla klíma, a na najviššich vrchoch snežná lesná klíma, podnebie kontinentálneho, čiastočne i horského rázu, zatiaľ čo pozdĺž jadranského pobrežia vládne príjemné stredozemné podnebie s veľkým počtom slnečných dní; suché a horúce letá, mierne a vlhké zimy. Priemerná teplota vo vnútrozemí krajiny: v januári -2 do 0°C, a niečo nižšia na najvačšiich nadmorských výškach, v auguste okolo 20 °C, a około 12 °C na najvyšších vrchoch. Priemerná teplota na pobreži: január 5 až 9 °C, august 22 až 25 °C; teplota mora v zime je 12 °C; teplota mora v zime je 12 °C, a v lete približne 25 °C.
Domáca mena: kuna (kuna = 100 líp). Valuty sa vymieňajú v bankách, v zmenárňach, na poštových úradoch, v cestovných kanceláriách, v hoteloch, šeky v bankách. Platobné karty: Takmer vo všetkých hoteloch, marínach, reštauráciách a obchodoch akceptujú platobné karty (American Express, Diners, Eurocard/Mastercard, Visa).
Kornati
Keď prídete na ostrovy Kornati možno vás v prvom momente zmätie ostrosť bielej kamennej krajiny s ukľudňujúcou modrou farbou mora, ktoré ukrýva nekonečné tajomstvá svojich obyvateľov. Avšak keď spoznáte tento prírodný fenomén, uvedomíte si, že sa vlastne fantasticky dopĺňajú. Výlet na Kornati bude v každom prípade významnou kockou v skladačke Vašej návštevy Chorvátska, pretože prechádzka ostrovmi bude zaujímavou prehliadkou minulosti a kornatská krása vás presvedčí, že tu príroda myslela na všetko. Nechajte si čas spoznať všetky krásy, ktoré skrývajú Kornat a kto vie, možno Vás táto divá krása podporí aby ste v sebe našli dávno zabudnuté hodnoty.
Národný park Plitvické jazerá
Plitivické jazerá patria medzi najkrajšie prírodné pamiatky v Európe. V roku 1979 UNESCO zaradilo Plitvice do zoznamu svetového prírodného dedičstva. Národný park Plitvické jazerá s celkovou rozlohou 266 km2 sa skladá zo 16 terasových jazier, vzájomné spojených vodopádmi a kaskádami. Prvé jazero je umiestnené v nadmorskej výške 636 metrov a posledné, 8 km južnejšie, sa nachádza vo výške 133 metrov. Najväčšia hĺbka jazera je 46 metrov a prírodným fenoménom Plitvíc je priehľadná voda v jazerách, ktoré dosahujú hĺbku viac ako 8 metrov.
Chorvátska gastronómia
Chorvátska gastronómia zvlášť na pobreží a na ostrovoch sa zakladá na tradícii prírodnej a zdravej stredozemskej stravy založenej na zeleninových jedlách s olivovým olejom, rybách mušliach, víne, kozom a ovčom syre a z ovocia je založená na citrusových plodoch, maraskách (prímorských višniach), figách, mandliach. Osobitosťou našej kuchyne je spôsob ktorým sa jedlá pripravujú a lekári ho oceňujú ako veľmi zdravý. Najmä zelenina sa varí na malom množstve vody a keď je hotová pridá sa olivový olej a posype sa bylinkovým korením ako je rozmarín, šalvia, bazalka a majorán. Ryba sa pripravuje na spôsob "brudet" (rybí guláš), na "lešo" (varí sa vo vode) alebo pečie na grile a mäso pečené pod pekom (pečené v uzavretej nádobe umiestnenej v žeravých uhlíkoch) získa jedinečnú chuť. Ako predjedlo sa ponúkajú rôzne druhy syrov, údený, nezrelý, alebo v oleji a podávajú sa s pršutom a olivami. Aj keď sa ako dezert odporúča čerstvé alebo sušené ovocie, koláče a cukrovinky sa pripravujú výhradne s ovocím a orechmi.
Chorvátske vína
Istria i Kvarner: vrbnička žlahtina, malvazija, chardonnay, merlot, teran, borgonja, muškat bijeli Severná dalmácia: primoštenski babić, drniški merlot, debit (popularno bijelo vino regije) Stredná a južná dalmácia: : dingač i postup, carsko i kneževo vino, potomje, pelješac, putniković, rukatac, sv. Ana, bolski plavac, bolski opolo, bogDeňuša, drnekuša, parč, mekuja, pelegrin, zlatan otok, pošip, maraština, grk, plavac, admiral, lastovska maraština, viška vugava, Prošek ako likérové víno alebo dezertné víno ktoré sa vyrába vo vinárniach.